Σταφιδόψωμο ολικής άλεσης

by sidagi.gr
837 προβολές

Υλικά:

Για 4-6 άτομα

3 1/2 κούπες αλεύρι ολικής αλέσεως
3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας ξηρή μαγιά
1-1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1-1/2 φλιτζάνι ζεστό νερό
3/4 φλιτζάνι γάλα
1/3 φλιτζανιού μελάσα
1/3 φλιτζάνι βούτυρο λιωμένο
1 φλιτζάνι σταφίδες
Αλεύρι ολικής η λευκό για το ζύμωμα

Εκτέλεση:

Αφράτο και γλυκό ψωμί ολικής με σταφίδες για όλες τις ώρες

Αφράτο και γλυκό ψωμί ολικής με σταφίδες για όλες τις ώρεςΣε ένα μεγάλο μπολ ανακατέψτε το αλεύρι ολική, τη ζάχαρη, τη μαγιά και το αλάτι.
Προσθέστε το νερό , το γάλα , μελάσα , το βούτυρο και τις σταφίδες ανακατεύοντας καλά.
Προσθέτουμε στο υγρό μείγμα το μείγμα αλευριού και ανακατεύουμε καλά μέχρι να σχηματιστεί μια απαλή ζύμη.

Γυρίστε τη ζύμη επάνω αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώστε για περίπου 8 λεπτά προσθέτοντας περισσότερο αλεύρι στη ζύμη αν χρειάζεται.
Βάλτε τη ζύμη σε λαδωμένο μπολ . Γυρίστε τη ζύμη πάνω σε ένα μπολ , έτσι ώστε η κορυφή της ζύμης είναι λαδωμένη . Καλύψτε μπολ με πλαστική μεμβράνη  και αφήνετε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 1 ώρα .
Στη συνέχεια αφού φουσκώσει πιέζετε τη ζύμη στο κέντρο με γροθιά για να ξεφουσκώσει.

Γυρίστε τη ζύμη επάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνουμε για άλλα 5 λεπτά.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 ίσα μέρη . Πλάθουμε τη ζύμη σε 2 φραντζόλες.
Βάλτε σε δύο φραντζόλες σε λαδωμένες φόρμες μακρόστενες για ψωμί ή κέικ. Σκεπάστε με μια πετσέτα και αφήστε να φουσκώσουν για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να διπλασιαστεί το μέγεθος τους.
Ψήνουμε στους 170 βαθμούς για περίπου 40 λεπτά ή μέχρι το ψωμί  να πάρει χρώμα.

* Tip

Για περισσότερη νοστιμιά προσθέστε και 1 φλιτζάνι βρώμη ταιριάζει απίστευτα με τις σταφίδες και το ψωμί!!

Απαιτούμενος χρόνος: 40 λεπτά

Σχετικα αρθρα

Θέλουμε την γνώμη σας

* Χρησιμοποιώντας αυτήν τη φόρμα συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από το sidagi.gr.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα