Thermidometritis coming soon Thermidometritis coming soon

get our rss feed

 

Σπιτικό ψωμί

Σπιτικό ψωμί



Υλικά

Για 4-6 άτομα

1 κουταλιά του γλυκού αλάτι
350ml χλιαρό νερό
Λίγο λάδι για το λάδωμα της φόρμας
500 γραμμάρια άσπρο δυνατό αλεύρι για ψωμί
7 γραμμάρια ξερή μαγιά στιγμής

 


 

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220 βαθμούς.
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, τη μαγιά και το αλάτι και κάνουμε στη μέση μια γουβίτσα.

Προσθέτουμε εκεί το περισσότερο από το νερό και με τα χέρια μας ή μια ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε τα υλικά, δημιουργώντας ένα ελαφρώς υγρό και εύκολο στο ζύμωμα μίγμα.
Ρίχνουμε λίγο ακόμα νερό αν χρειάζεται.

Αλευρώνουμε τον πάγκο της κουζίνας και μεταφέρουμε εκεί  τη ζύμη και ζυμώνουμε καλά για τουλάχιστον 10 λεπτά μέχρι η ζύμη να γίνει μαλακή και ελαστική.
Βάζουμε τη ζύμη σε μια καθαρή, λαδωμένη λεκάνη, σκεπάζουμε με μεμβράνη κουζίνας και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Χτυπάμε τη ζύμη πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια για να φύγει ο αέρας.
Λαδώνουμε ελαφρά μια φόρμα ψωμιού και πλάθουμε τη ζύμη μακρόστενη ανάλογου μεγέθους με τη φόρμα.

Τη σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και αφήνουμε το ψωμί να σταθεί για 30 λεπτά.
Πασπαλίζουμε την επιφάνεια του ψωμιού με λίγο αλεύρι και, αν θέλουμε, την χαράζουμε ελαφρά, διαγωνίως.

Ψήνουμε το ψωμί, αρχικά, για 15 λεπτά.
Στη συνέχεια, κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 190 βαθμούς και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 30 λεπτά ακόμα.

Θα πρέπει να ακουστεί ένας κούφιος ήχος την ώρα που θα αναποδογυρίσουμε τη φόρμα και θα χτυπήσουμε τον πάτο της για να ξεφορμάρουμε το ψωμί. Σημαίνει τότε ότι είναι έτοιμο.
Αφήνουμε το ψωμί σε μια σχάρα να κρυώσει εντελώς πριν το κόψουμε.


 


Απαιτούμενος χρόνος: 30 λεπτά

Βαθμός δυσκολίας:
1

 

Βαθμολογήστε την συνταγή


Η βαθμολογία που έδωσες: None
Μέσος όρος βαθμολογίας: 2.7
(3 ψήφοι συνολικά)
Tα δεδομένα για την βαθμολόγηση ανανεώνονται κάθε 15 λεπτά