Thermidometritis coming soon Thermidometritis coming soon

get our rss feed

 

Stollen

Stollen



Υλικά

Για 4-6 άτομα

1 κιλό αλεύρι
70 γραμμάρια μαγιά νωπή
1/2 λίτρο γάλα
200 γραμμάρια ζάχαρη
450 γραμμάρια βούτυρο
1 λεμόνι (τη φλούδα του ξυσμένη)
1/2 κουταλιά του γλυκού κάρδαμο
10 γραμμάρια αλάτι
500 γραμμάρια σταφίδες
100 γραμμάρια κόντιτα (φρουί γλασέ κομμένα σε μικρά κομμάτια)
180 γραμμάρια ψιλοκομμένα αμύγδαλα
μερικές σταγόνες άρωμα πικραμύγδαλο
100 γραμμάρια βούτυρο (θα δείτε παρακάτω γιατί είναι ξεχωριστά)
125 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
2 φακελάκια βανίλιες


 

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς με αντιστάσεις πάνω - κάτω, σε ένα μεγάλο μπολ αναμειγνύουμε το μισό αλεύρι, με τη μαγιά (τη σπάμε σε κομματάκια), 2 κουταλιές ζάχαρη και χλιαρό γάλα (το μισό), και αφήνουμε το μείγμα σε ένα μπολ για 45 λεπτά να φουσκώσει.
Αφού περάσουν τα 45 λεπτά (ή κρίνουμε ότι έχει φουσκώσει αρκετά η ζύμη), ανακατεύουμε το υπόλοιπο αλεύρι με το υπόλοιπο γάλα και την υπόλοιπη ζάχαρη, και προσθέτουμε το βούτυρο (λιωμένο) και το αλάτι.

Δουλεύουμε τη ζύμη (αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμα γάλα ή αλεύρι) και τέλος προσθέτουμε τις σταφίδες (καλό είναι να τις έχουμε αφήσει λίγο στο νερό, να φουσκώσουν).
Φτιάχνουμε τη ζύμη μία μπάλα και την αφήνουμε στην άκρη να ξανά φουσκώσει για 45 λεπτά. (Τη σκεπάζουμε με ένα βρεγμένο πανί).
Μετά τα (δεύτερα) 45 λεπτά μοιράζουμε τη ζύμη σε μερίδες και φτιάχνουμε "φραντζολάκια". Τα αφήνουμε για άλλα 30 λεπτά.

Τα βάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί και τα ψήνουμε στους 200 βαθμούς  με αντιστάσεις στη 2 σκάλα για 80 λεπτά περίπου.  Όταν τα βγάλουμε από το φούρνο, όπως είναι ακόμα ζεστά, περνάμε από πάνω το κομμάτι το βούτυρο (τα υπόλοιπα 100 γραμμάρια) και μετά ρίχνουμε από πάνω την άχνη ζάχαρη που την έχουμε ανακατέψει με τη βανίλια.


 


Απαιτούμενος χρόνος: 80 λεπτά

Βαθμός δυσκολίας:
2

 

Βαθμολογήστε την συνταγή


Η βαθμολογία που έδωσες: None
Μέσος όρος βαθμολογίας: 2.8
(4 ψήφοι συνολικά)
Tα δεδομένα για την βαθμολόγηση ανανεώνονται κάθε 15 λεπτά