Thermidometritis coming soon Thermidometritis coming soon

get our rss feed

 

Σοκολατένιο κέικ με ολόκληρα κάστανα

Σοκολατένιο κέικ με ολόκληρα κάστανα



Υλικά

Για 6-8 άτομα

250 γραμμάρια κάστανα ολόκληρα
1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
1/3 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
1 κλωναράκι βανίλια κομμένα στη μέση και κατά μήκος
1 πρέζα αλάτι
150 γραμμάρια βούτυρο
200 γραμμάρια ζάχαρη
350 γραμμάρια γλυκόπικρη σοκολάτα με 70 % κακάο
5 μεγάλα αυγά ξεχωριστοί κρόκοι με ασπράδια
2 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις


 

Εκτέλεση

Για τα κάστανα


Προθερμαίνετε το φούρνο στους 120 βαθμούς Κελσίου.
Πλένετε τα κάστανα στο νεροχύτη και ρίξτε τα σε ένα μεγάλο μπολ με ζεστό νερό. Αφήστε τα για τουλάχιστον 20 λεπτά να μαλακώσουν (μ΄αυτό τον τρόπο αποφλοιώνονται πιο εύκολα).
 
Κάντε μία οριζόντια τομή από τη μία άκρη στην άλλη και αφαιρέστε τη φλούδα.
Στη συνέχεια ρίχνετε όλα τα κάστανα καθαρισμένα σε ένα μεγάλο ταψί και ψήνετε για περίπου 30 με 45 λεπτά στους 120 βαθμούς στις αντιστάσεις.
Έπειτα ρίχνετε μια πετσέτα πάνω απ΄τα κάστανα και αφήνετε μα κρυώσουν για περίπου 10 λεπτά και μετά αφαιρέστε το χνούδι.

Για το κέικ
Τοποθετήστε τα κάστανα, 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη, τη βανίλια και το αλάτι σε μια μεγάλη κατσαρόλα τα σκεπάστε με νερό.
Βράστε για περίπου 45 λεπτά σε χαμηλή εστία.
Αφαιρέστε από τη θερμότητα και αφήστε να κρυώσουν τα κάστανα με το σιρόπι και μετά στραγγίξτε τα κάστανα και κρατήστε το σιρόπι.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Βουτυρώστε και αλευρώστε ένα ταψί ένα 26 εκ.
 
Ψιλοκόψτε τη σοκολάτα σε μικρά κομμάτια. Λιώνετε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί  Προσθέστε την καστανή ζάχαρη και το βούτυρο, ανακατεύοντας μέχρι να μαλακώσει.
Αφαιρέστε το μπολ απ’ το μπεν μαρί και ανακατεύεστε το μείγμα μέχρι να κρυώσει.
Χτυπάμε σε κρόκους και το αλεύρι.
Χτυπάμε τα ασπράδια με τη ζάχαρη ρίχνοντας τη σταδιακά μέχρι να σχηματιστεί η  μαρέγκα. Στη συνέχεια διπλώνετε από κάτω προς τα πάνω το μείγμα αυγού με τη μαρέγκα και μετά συμπληρώνετε με τη σοκολάτα.

Στη συνέχεια ρίχνετε το μείγμα στη φόρμα και απλώστε τα κάστα από πάνω.
Ψήστε για περίπου 40 λεπτά.
Αφήστε το κέικ να κρυώσουν για περίπου 10 λεπτά και μετά ξεφορμάρετε.
Σερβίρετε με το σιρόπι βανίλιας που κρατήσατε.


 


Απαιτούμενος χρόνος: 120 λεπτά

Βαθμός δυσκολίας:
2

 

Βαθμολογήστε την συνταγή


Η βαθμολογία που έδωσες: None
Μέσος όρος βαθμολογίας: 5
(1 ψήφος συνολικά)
Tα δεδομένα για την βαθμολόγηση ανανεώνονται κάθε 15 λεπτά