Thermidometritis coming soon Thermidometritis coming soon

get our rss feed

 

Ψητό φιλέτο με λαχανικά

Ψητό φιλέτο με λαχανικά



Υλικά

1 ολόκληρο μοσχαρίσιο φιλέτο βάρους περίπου 2- 2 ½ κιλών
500 γραμμάρια άσπρα μανιτάρια κομμένα σε λεπτές φέτες
4 μεγάλα καρότα κομμένα σε κύβους
2 πράσα
150 ml κόκκινο κρασί
3 κλωνάρια σέλερι κομμένα σε λεπτές φέτες
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι κομμένο σε ψιλά καρέ
250 ml νερό ή σπιτικός ζωμός λαχανικών
4 καρφάκια γαρύφαλλο
80 ml ελαιόλαδο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
 


 

Εκτέλεση

Αυτό που απασχολεί τους περισσότερους όσον αφορά το μαγείρεμα του φιλέτου είναι το πως θα το μαγειρέψουν σωστά για να γίνει ζουμερό και να μην είναι στεγνό και άνοστο.Σας δίνουμε αναλυτικές οδηγίες για το πως θα γίνει το φιλέτο που φτιάχνετε  μαλακό και νόστιμο.


Ζητάμε από το χασάπη να καθαρίσει το φιλέτο από μεμβράνες και τένοντες γιατί είναι σκληρά και από το παραφίλετο.

Από τα πράσα κρατάμε το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος και τα κόβουμε σε μέτριες ροδέλες.

Πλένουμε το φιλέτο για να καθαρίσει.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.

Θα χρησιμοποιήσουμε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα με βαρύ πάτο και θα ολοκληρώσουμε το ψήσιμο σε ένα βαθύ πυρίμαχο ταψί.

Αντί για κατσαρόλα, μπορούμε φυσικά να χρησιμοποιήσουμε τηγάνι, το οποίο θα χωράει το φιλέτο.

Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι, πρώτα να σοτάρουμε το φιλέτο, για να κρατήσει τα ζουμιά του και να μην στεγνώσει στο φούρνο.

Αρχικά ρίχνουμεελαιόλαδο  στην κατσαρόλα ή στο τηγάνι, ρυθμίζοντας την ένταση της φωτιάς στο δυνατό.

Όταν ζεσταθεί, βάζουμε μέσα το φιλέτο.

Πατάμε το φιλέτο με ένα πηρούνι και περιμένουμε να πάρει χρώμα από την κάτω πλευρά.

Θα διαπιστώσουμε ότι στην κάτω πλευρά του φιλέτου δημιουργείται μια κρούστα.

Μόλις λοιπόν πάρει χρώμα, το γυρίζουμε προσεχτικά με μια κουτάλα από την άλλη.

Με τον ίδιο τρόπο το γυρνάμε και το ψήνουμε από όλες τις πλευρές.

Περίπου 1 λεπτό πριν ροδίσει παντού, ρίχνουμε στο σκεύος τα καρότα, το σέλερι, τα πράσα και το κρεμμύδι και τα σοτάρουμε για 1-2 λεπτά μαζί με το φιλέτο.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σβήνουμε με το κόκκινο κρασί.

Αφήνουμε το φιλέτο να μαγειρευτεί μαζί με το κρασί για μερικά λεπτά μέχρι να εξατμιστεί το κρασί.

Μόλις εξατμιστεί το κρασί,  ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα το νερό ή το ζωμό λαχανικών και τα γαρύφαλλα.

Μόλις αρχίσει να βράζει ο ζωμός ή το νερό, αλατοπιπερώνουμε το φιλέτο.

Αποσύρουμε την κατσαρόλα ή το τηγάνι από τη φωτιά και μεταφέρουμε το φιλέτο σε ένα βαθύ και ευρύχωρο ταψί.

Παράλλλα, σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, βάζουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ρυθμίζουμε τη φωτιά στο δυνατό.

Μόλις ζεσταθεί, ρίχνουμε μέσα τα μανιτάρια και τα σοτάρουμε.

Τα γυρνάμε μέσα στο τηγάνι με ένα πηρούνι.

Τα αφήνουμε μέχρι να μαραθούν.

Λίγο πριν τα βγάλουμε από το τηγάνι, τα αλατίζουμε.

Μόλις σοταριστούν στο βαθμό που θέλουμε, αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και ρίχνουμε το περιεχόμενό του πάνω από το φιλέτο.

Στη συνέχεια, βάζουμε το φιλέτο στο φούρνο για να ολοκληρωθεί το ψήσιμο.

Μπορούμε, για να έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα στο ψήσιμο, να βρέξουμε με νερό μια λαδόκολλα και να σκεπάσουμε το φαγητό μέσα στο ταψί.

Ανάλογα με το πόσο καλοψημένο θέλουμε να είναι, θα υπολογίσουμε αντίστοιχα και τα λεπτά που θα το αφήσουμε να ψηθεί στο φούρνο.

Ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 200 βαθμούς.

Στα 20 λεπτά θα είναι ελαφρώς ψημένο και θα έχει λίγο αίμα.

Στα 30 λεπτά θα είναι μέτρια ψημένο.

Στα 40-45 θα είναι καλοψημένο.

Όταν βγάλουμε το φιλέτο από το φούρνο, το μεταφέρουμε σε μια πιατέλα, το αφήνουμε 3-4 λεπτά να ξεκουραστεί και το κόβουμε σε λεπτές φέτες με ένα κοφτερό μαχαίρι για ψητό.

Σουρώνουμε τα λαχανικά, αφαιρούμε τα γαρύφαλλα και τα βάζουμε σε μια πιατέλα.

Αν θέλουμε, περιχύνουμε το ζουμί που έχει μείνει στις φέτες κρέατος και στα λαχανικά.

 

 


 


Απαιτούμενος χρόνος: 25 λεπτά

Βαθμός δυσκολίας:
3

 

Βαθμολογήστε την συνταγή


Η βαθμολογία που έδωσες: None
Μέσος όρος βαθμολογίας: 1.7
(3 ψήφοι συνολικά)
Tα δεδομένα για την βαθμολόγηση ανανεώνονται κάθε 15 λεπτά