Thermidometritis coming soon Thermidometritis coming soon

get our rss feed

 

Παραδοσιακές μαγειρίτσες από όλη την Ελλάδα

Η μαγειρίτσα είναι μια λαχταριστή αυγοκομμένη σούπα, συνήθως φτιάχνεται με συκωταριά αρνιού αρωματισμένη με κρεμμυδάκια και άνηθο και την απολαμβάνουμε το βράδυ της Ανάστασης.

Δεν φτιάχνεται όμως με τον ίδιο τρόπο σ’ όλη την Ελλάδα. Σ' αυτό το άρθρο θα πάρετε ιδέες για συνταγές μαγειρίτσας από όλη την Ελλάδα με τα βασικά υλικά της μαγειρίτσα, συκωταριά και λαχανικά!


Μαγειρίτσα Θεσσαλίας



Για 4-6 άτομα

Υλικά

1 κιλό συκωταριά αρνίσια πλυμένη και ψιλοκομμένη
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
1 1/2 κούπα φρέσκια ψιλοκομμένη ντομάτα
1 μικρό ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και ζεσταίνουμε σε μέτρια εστία.
Στη συνέχεια ρίχνουμε την ψιλοκομμένη συκωταριά και μαγειρεύουμε για περίπου 15 λεπτά σε μέτρια εστία μέχρι να πάρει χρώμα.
Έπειτα ρίχνετε τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια και μαγειρεύετε μέχρι να μαλακώσουν.

Προσθέτουμε στη συκωταριά την ψιλοκομμένη φρέσκια ντομάτα μαζί με το αλάτι και πιπέρι ανακατεύοντας.
Κλείνουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και βράζουμε σε σιγανή φωτιά για μια ώρα.
Λίγο πριν κατεβάσουμε από την εστία προσθέτουμε τον άνηθο ψιλοκομμένο.

Ανακατεύουμε και αφήνουμε να βράσει για ένα λεπτό ακόμη.
Αφαιρούμε την κατσαρόλα από την εστία και σερβίρουμε.



Κερκυραίικη Μαγειρίτσα (Τσιλιχούρδα)



Υλικά

Για 4-6 άτομα

2 συκωταριές αρνίσιες μαζί με τα εντόσθια
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
1 ποτηράκι λευκό κρασί
3 σκελίδες σκόρδο φρέσκο
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
6-7 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
Χυμό από 2 λεμόνια
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Eκτέλεση

Πλένουμε πολύ καλά με κρύο νερό τις συκωταριές με τα εντεράκια, και τα χοντροκόβουμε. Σοτάρουμε τα εντόσθια σε βαθύ τηγάνι με το ελαιόλαδο και στη συνέχεια ρίχνουμε τα κρεμμυδάκια, το σκόρδο, όλα τα μυρωδικά, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε και σβήνουμε με το κρασί. Καλύπτουμε με ζεστό νερό και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν όλα τα εντόσθια. Ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού και αφήνουμε να πάρει μια βράση. Σερβίρουμε αμέσως.



Μαγειρίτσα Μυτιλήνης



Υλικά

Για 4-6 άτομα

1 κεφαλάκι από αρνί ή κατσίκι
1 Αρνίσια συκωταριά
1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα
1 ματσάκι άνηθο
1 φλυτζάνι ρύζι
4 αυγά
2 λεμόνια
αλάτι
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο


Εκτέλεση

Πλένουμε πολύ καλά το κεφαλάκι και το βράζουμε. Σε μια άλλη κατσαρόλα βάζουμε την συκωταριά αφού την έχουμε πλύνει καλά και την ζεματάμε. Κόβουμε τα κρεμμυδάκια ψιλά και τα τσιγαρίζουμε σε μια κατσαρόλα με το βούτυρο. Έχουμε ψιλοκομένη την συκωταριά και τη ρίχνουμε να σοταριστεί κι αυτή.

Παίρνουμε το ζουμί από το βρασμένο κεφαλάκι και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τη συκωταριά και τα κρεμμυδάκια. Κόβουμε μέσα εκεί ψιλό τον άνηθο και το αλατίζουμε.
Το αφήνουμε περίπου δυο με τρεις ώρες σε χαμηλή φωτιά να βράσει. Αφού βράσει ρίχνουμε το ρύζι και όταν αυτό σκάσει, το κατεβάζουμε από τη φωτιά και χτυπάμε το αυγολέμονο ανακατεύοντας καλά με τη σούπα.


Μαγειρίτσα Κεφαλλονιάς



Υλικά

Για 4-6 άτομα

1  Αρνίσια συκωταριά μαζί με τα εντόσθια
1 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
2 μαρούλια πλυμένα, χωρισμένα στα φύλλα τους, ψιλοκομμένα
10 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι του τσαγιού ρύζι για σούπα (νυχάκι)
3 αυγά
Χυμό από 2 λεμόνια
3-4 κουταλιές της σούπας ζεστός ζωμός από τη σούπα


Εκτέλεση

Πλένετε πολύ καλά τη συκωταριά και τα έντερα. Γυρίζετε τα έντερα με ένα καλαμάκι ανάποδα. Ρίχνετε τη συκωταριά και τα έντερα σε νερό που βράζει και τα ζεματίζετε. Τα στραγγίζετε και τα ψιλοκόβετε σε πολύ μικρά κομμάτια.
Βάζετε σε μια κατσαρόλα το λάδι να κάψει. Προσθέτετε τα κρεμμυδάκια (ξερά και φρέσκα) και τα σοτάρετε. Ρίχνετε τα κομμάτια της συκωταριάς και τα έντερα και συνεχίζετε το σοτάρισμα. Βάζετε κατόπιν τα μαρούλια και τον άνηθο και αλατοπιπερώνετε. Προσθέτετε 3-4 φλιτζάνια νερό, χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε τη μαγειρίτσα να σιγοβράσει.

Όταν τα εντόσθια μαλακώσουν, καθαρίζετε και πλένετε το ρύζι και το ρίχνετε στη μαγειρίτσα. Συνεχίζετε το βράσιμο 25 λεπτά ακόμα μέχρι να μαλακώσει το ρύζι και σβήνετε την εστία.
Χτυπάτε τα ασπράδια σε μαρέγκα και τους κρόκους χωριστά. Στύβετε τα λεμόνια, προσθέτετε τους κρόκους στη μαρέγκα συνεχίζοντας το χτύπημα. Ρίχνετε λίγο λίγο το χυμό λεμονιού και το ζωμό από τη μαγειρίτσα ανακατεύοντας με γρήγορες κινήσεις. Όταν το μείγμα του αυγολέμονου έχει ζεσταθεί αρκετά, το ρίχνετε όλο μαζί στην κατσαρόλα με τη μαγειρίτσα. Κουνάτε ελαφρά την κατσαρόλα να πάει το αυγολέμονο παντού. Συμβουλή
Η τεχνική να χτυπάτε χωριστά τους κρόκους από τα ασπράδια βοηθάει ώστε να μην κόψει το αυγολέμονο.



Μαγειρίτσα Μακεδονική



Υλικά

Για 4-6 άτομα

Για τη μαγειρίτσα
1 Ανρίσια συκωταριά
Έντερα από αρνάκι (Προαιρετικά)
1 μαρούλι
1/2 ματσάκι πράσινα κρεμμύδια
1/2 ματσάκι άνηθο
1/2 ματσάκι μαϊντανό
Αλάτι, μαυροπίπερο
1 φλυτζάνι λάδι
3 με τέσσερα κουτάλια της σούπας ρύζι καρολίνα (Μπορείτε αντι για ρύζι να βάλετε φιδέ)
2 αυγά
2 λεμόνια

Εκτέλεση

Πλένουμε τη συκωταριά και τα έντερα πολύ καλά. Μπορείτε να τα αφήσετε μέσα σε ξύδι ώστε να πλυθούν ακόμη πιο σωστά.
Αφού τα πλύνουμε, τα ζυματίζουμε και στη συνέχεια τα ψιλοκόβουμε.
Πλένουμε και ψιλοκόβουμε το μαρούλι, τον άνηθο, το μαϊντανό και τα κρεμμυδάκια μας. Τα σωτάρουμε σε ελαιόλαδο καλά. Στη συνέχεια προσθέτουμε την ψιλοκομμένη συκωταριά και τα ψιλοκομμένα έντερα και ξανασωτάρουμε. Προσθέτουμε μία κουταλιά της σούπας αλάτι και λίγο πιπέρι. Προσθέτουμε το ελαιόλαδό μας και τουλάχιστον έξι ποτήρια νερό. Αφήνουμε να βράσει το μίγμα για μισή ώρα. Στη συνέχεια προσθέτουμε το ρυζάκι μας και κλείνουμε το μάτι όταν βράσει και το ρύζι.

Χτυπάμε καλά τα ασπράδια των δύο αυγών. Προσθέτουμε τους κρόκους και ξαναχτυπάμε καλά. Ρίχνουμε το χυμό από τα δύο λεμόνια μας και ανακατεύουμε το μίγμα. Στη συνέχεια σιγά σιγά προσθέτουμε λίγο ζουμάκι από τη μαγειρίτσα μας.
Προσθέτουμε το αυγολέμονο στη μαγειρίτσα σιγά σιγά, ανακατεύοντας συνεχώς. Η μαγειρίτσα μας είναι έτοιμη.

Δοκιμάστε αυτή τη συνταγή για μαγειρίτσα, είναι πεντανόστιμη. Εάν σας μείνουν έντερα μπορείτε να κάνετε και γαρδουμπάκια με σπανάκι στο φούρνο.



Μαγειρίτσα Μεσσηνίας



Υλικά

Για 4-6 άτομα

1 Αρνίσια συκωταριά
1 κοιλιά τα εντεράκια και τα ποδαράκια
1 ματσάκι κρεμμυδάκια
1 ματσάκι άνηθο
1 ματσάκι μαϊντανό
1 μεγάλο μαρούλι
2 κλωνάρια δυόσμο
λάδι, αλάτι, πιπέρι
1/2 ποτηράκι άσπρο κρασί
2 λεμόνια (ή όσο εσείς τη θέλετε να είναι ξινούτσικη)
2 αυγά

Εκτέλεση

Πλένουμε καλά την συκωταριά και την ψιλοκόβουμε. Στη συνέχεια την τσιγαρίζουμε στην κατσαρόλα με λίγο λάδι μέχρι να πάρει χρώμα. Πλένουμε την κοιλιά την ζεματάμε και την πλένουμε ξανά με λεμόνι και ξύδι για να ασπρίσει, Την κόβουμε και αυτή μικρά κομματάκια.
Κάνουμε το ίδιο με τα εντεράκια τα όποια έχουμε γυρίσει μέσα έξω. Τα έχουμε ζεματίσει, τα έχουμε πλύνει με λεμόνι και ξύδι και τα έχουμε πλέξει μικρές πλεξίδες.

Τα ποδαράκια τα καθαρίζουμε και τα ξυρίζουμε ή αγοράζουμε γδαρμένα και τα κόβουμε στη μέση. Κόβουμε μυρωδικά σε μικρά κομμάτια σε ξεχωριστές πιατέλες.

Βάζουμε το λάδι στη κατσαρόλα να κάψει. Βάζουμε πρώτα τα κρεμμυδάκια, τα αφήνουμε για λίγο και ρίχνουμε μέσα την συκωταριά, την κοιλίτσα τα εντεράκια και τα ποδαράκια τα γυρίζουμε μια δύο βόλτες.Τα σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε τα υπόλοιπα μυρωδικά, αλάτι, πιπέρι, νερό. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και την αφήνουμε να πάρει βράση. Όταν πάρει χαμηλώνουμε τη φωτιά και την αφήνουμε να βράσει μέχρι να γίνει και να πιει και το νεράκι
Στο τέλος φτιάχνουμε το αυγολέμονο την αφήνουμε λίγο και την σερβίρουμε. Συνήθως συνοδεύεται και με γιαούρτι.