Thermidometritis coming soon Thermidometritis coming soon

get our rss feed

 

Ψωμάκια με μέλι

Ψωμάκια με μέλι



Υλικά

Για 2-4 άτομα

1/2 κούπα χλιαρό νερό
6 κουταλιές της σούπας φυτικό λάδι κατά προτίμηση
1/4 κούπα μέλι
2  μεγάλα αβγά
2 κούπες αλεύρι ολικής αλέσεως
2 1/2 κούπες σκληρό αλεύρι (κίτρινο)
1 1/2 κουταλιά του γλυκού κοφτές αλάτι
2 1/2 κουταλιές του γλυκού ξερή μαγιά


 

Εκτέλεση

Στο μπολ του μίξερ βάζετε το χλιαρό νερό, το λάδι, το μέλι, τα αβγά, τα αλεύρια σταδιακά, το αλάτι και τη μαγιά και χρησιμοποιώντας το φτερό αρχικά, αρχίζετε το ζύμωμα. Όταν αρχίσει η ζύμη να παίρνει μορφή, αλλάζετε και χρησιμοποιώ το γάντζο.
Ζυμώνετε για 10 λεπτά ακόμη, μέχρι να σχηματιστεί ένα λείο και μαλακό ζυμάρι. Όταν είναι έτοιμη, η ζύμη θα πρέπει να μην κολλά στα τοιχώματα του μπολ, παρά μόνο λίγο στον πάτο.
Μεταφέρετε το ζυμάρι σε ένα άλλο, μεγάλο μπολ ή καθαρίζετε και στεγνώνετε τον μπολ του μίξερ, το λαδώνετε ελαφρώς κι αφήνω τη ζύμη  εκεί μέσα.

Κλείνω πολύ καλά με μεμβράνη και το αφήνω στην άκρη για 1 ώρα περίπου, μέχρι να διπλασιάσει τον όγκο της.
Αλλιώς βάζετε τη ζύμη σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για 10 λεπτά περίπου.
Αλευρώνετε πολύ τον πάγκο της κουζίνας μου και μεταφέρετε το ζυμάρι εκεί. Το δουλεύετε με τα χέρια και το χωρίζετε σε 3 μέρη.
Δουλεύετε κάθε ένα ζυμάρι, αλευρώνοντας συνέχεια να μη στεγνώνει και κολλάει. Φτιάχνετε τρία λοφάκια, τα καλύπτετε με μια πετσέτα κουζίνας και τα αφήνω για άλλα 10 λεπτά, να ξεκουραστεί η ζύμη.

Σκεπάζετε ένα μεγάλο ταψί με λαδόκολλα. Παίρνετε μία-μία τη ζύμη και τη ρολάρετε με τα χέρια, φτιάχνοντας ένα χοντρό κορδόνι. Στριφογυρίζετε προς τα μέσα το κορδόνι, φτιάχνοντας ένα σαλιγκάρι.
Εναλλακτικά, σχηματίστε κορδόνια με το ζυμάρι και το πλέκετε, όπως ακριβώς κάνετε με το τσουρέκι. Τοποθετείστε τα τρία ψωμάκια στο ταψάκι, αφήνοντας ένα κενό μεταξύ τους. Σκεπάζετε το κάθε ψωμάκι με μια ελαφρώς βρεγμένη πετσέτα κι αφήνω το ταψάκι μέσα στο σβηστό φούρνο για ακόμη 1 ώρα, να φουσκώσει.
Ψήνετε σε προθερμαίνω το φούρνο στους 190 βαθμούς για 20 λεπτά. Σκεπάζετε τα ψωμάκια  με αλουμινόχαρτο και τα ψήνετε για άλλα 10 λεπτά, μέχρι να πάρουν ένα σκούρο χρυσαφί χρώμα.
 


 


Απαιτούμενος χρόνος: 60 λεπτά

Βαθμός δυσκολίας:
1

 

Βαθμολογήστε την συνταγή


Η βαθμολογία που έδωσες: None
Μέσος όρος βαθμολογίας: 2.5
(4 ψήφοι συνολικά)
Tα δεδομένα για την βαθμολόγηση ανανεώνονται κάθε 15 λεπτά