Παραδοσιακοί λαχανοντολμάδες

by sidagi.gr
643 προβολές

Υλικά:

Για 4-6 άτομα

Για τους λαχανοντολμάδες
1 μεγάλο λάχανο
½ κιλό μοσχαρίσιο κιμά
½ κιλό χοιρινό κιμά
¾ φλιτζανιού του τσαγιού ρύζι Καρολίνα
2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
250 γραμμάρια φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
1 ½ φλιτζάνι του τσαγιού ψιλοκομμένο μαϊντανό
½ κουταλάκι του γλυκού κύμινο
αλάτι-πιπέρι

Για το αυγολέμονο
4 ολόκληρα αυγά
χυμός από 3 λεμόνια

Εκτέλεση:

Φτιάξτε λαχταριστούς μυρωδάτους λαχανοντολμάδες για όλη την οικογένεια

Αφαιρούμε τα εξωτερικά φύλλα του λάχανου και αφαιρούμε το κοτσάνι με ένα μαχαίρι. Ρίχνουμε το λάχανο σε καυτό αλατισμένο νερό να βράσει  για 5-10 λεπτά, με το άνοιγμα, να ακουμπάει στον πάτο της.
Βγάζουμε, όσα φύλλα έχουν μαλακώσει και συνεχίζουμε το ζεμάτισμα μέχρι να μαλακώσουν όλα τα φύλλα.
Αν είναι πολύ μεγάλο το λάχανο, το κόβουμε στη μέση και ζεματάμε το κάθε μισό χωριστά.
Βάζουμε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο, βαθύ αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρουμε τα ξερά και φρέσκα κρεμμυδάκια.

Μόλις γυαλίσουν, ρίχνουμε μέσα το ρύζι και ανακατεύουμε καλά να απορροφηθεί το λάδι. Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα τον κιμά.
Ανακατεύουμε πολύ καλά με ένα κουτάλι τον κιμά, το ρύζι και τα κρεμμυδάκια ώστε να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα.
Προσθέτουμε τον μαϊντανό, αλάτι – πιπέρι, κύμινο. Αλατίζουμε, ρίχνουμε πιπέρι και αφήνουμε το μείγμα να χλιαραίνει.
Αφήνουμε να ξεκουραστεί για ½ ώρας και μετά γεμίζουμε τους ντολμάδες.

Αν τα φύλλα (κυρίως τα εξωτερικά) είναι πολύ μεγάλα, τα κόβουμε σε δύο ή τρία κομμάτια. Δεν τους τυλίγουμε πολύ σφιχτά, γιατί θα φουσκώσει το ρύζι.
Τυλίγουμε τους ντολμάδες σαν φλογέρες. Πριν τους βάλουμε στην κατσαρόλα, στρώνουμε τον πάτο της με φύλλα λάχανου, μέχρι να καλυφθεί όλος.
Τοποθετούμε τους ντολμάδες σε στρώσεις μέσα στην κατσαρόλα πολύ στριμωχτά. Βάζουμε πάνω από κάθε στρώση φύλλα λάχανου. Πάνω από την τελευταία στρώση βάζουμε ένα πιάτο σαν βάρος, για να μη μετακινούνται οι ντολμάδες στο βράσιμο και προσθέτουμε 1 ½ ποτήρι του νερού ζεστό νερό.
Βράζουμε σε πολύ μέτρια φωτιά, για να μην κολλήσουν, για περίπου ½ -3/4 της ώρας. Αν χρειασθεί προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό.

Στη συνέχεια χτυπάμε τα αυγά και το λεμόνι και τα αυγοκόβουμε.
Ετοιμάζουμε τους λαχανοντολμάδες 4 ώρες πριν το φαγητό, για να ενωθούν τα αρώματα.

Απαιτούμενος χρόνος: 60 λεπτά

Σχετικα αρθρα

Θέλουμε την γνώμη σας

* Χρησιμοποιώντας αυτήν τη φόρμα συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από το sidagi.gr.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα