Λαβράκι ψητό σε κρούστα αλατιού

by sidagi.gr
604 προβολές

Υλικά:

Για 2 άτομα

1 λαβράκι 1 ½ κιλό  
1 ματσάκι φρέσκο θυμάρι
5 φυλλαράκια μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 λεμόνι κομμένο σε φέτες
4 ασπράδια αυγών
300 γραμμάρια αλάτι

Για τη γαρνιτούρα
2 κολοκυθάκια
2 μελιτζάνες
1 φινόκιο
2 πιπεριές κόκκινες
100 γραμμάρια φράουλες κομμένες στη μέση
2 πιπεριές πράσινες
500 γραμμάρια μανιτάρια πλευρώτους

Για το dressing της σαλάτας
½ ματσάκι βασιλικό
8 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας ξίδι
2 σκελίδες σκόρδο

Εκτέλεση:

Λαχταριστό ψάρι ψητό στο φούρνο μέσα σε κέλυφος από χοντρό αλάτι, γεμιστό με φρέσκα μυρωδικά!

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς στις αντιστάσεις.
Καθαρίζετε το λαβράκι και γεμίζετε την κοιλότητα του ψαριού με το φρέσκο θυμάρι, μαϊντανό και τις φέτες λεμονιού.
Χτυπάμε τα ασπράδια σε ένα μπολ μέχρι να ασπρίσουν και γίνει μια απαλή μαρέγκα και σχηματιστούν απαλές αιχμές. Στη συνέχεια διπλώνετε τη μαρέγκα με το αλάτι.

Σε ένα ταψί απλώνετε ένα φύλλο λαδόκολλα. Στη συνέχεια απλώνετε το 1/3 από το μείγμα του αλατιού πάνω στη λαδόκολλα . Βάζετε από πάνω το ψάρι και καλύψτε το υπόλοιπο μείγμα αλατιού.  
Ψήνετε το λαβράκι στο φούρνο για 30-35 λεπτά, ή μέχρι να ξεραθεί το αλάτι.
Αφού ψηθεί το λαβράκι αφαιρέστε το από ο φούρνο και αφήστε το να ξεκουραστεί για 10 λεπτά.
Τώρα για αφαιρέσετε την κρούστα αλατιού. Θα σπάσετε την κρούστα αλατιού με ένα σφυρί μαγειρικής. Αφαιρέστε το λαβράκι από την κρούστα προσεκτικά.  Χρησιμοποιώντας μια πετσέτα ή γάντια φούρνου για να αφαιρέσετε το υπόλοιπο αλάτι, αφαιρέστε το με ένα πινέλο μαγειρικής. Σερβίρετε το λαβράκι με τη γαρνιτούρα ψητών λαχανικών.

Για τη γαρνιτούρα
Αρχικά βάζουμε 2 πράσινες πιπεριές και 2 κόκκινες πιπεριές στη σχάρα και τις ψήνουμε μέχρι να μαυρίσει η φλούδα τους.
Τις μεταφέρουμε σε σαλατιέρα και τις αφήνουμε να κρυώσουν για 10 με 15 λεπτά. Μετά αφαιρούμε τη φλούδα τους.

Κόβουμε τα κολοκυθάκια και το φινόκιο σε λεπτές φέτες και τα βάζουμε στη σχάρα να ψηθούν για 2 με 3 λεπτά από κάθε πλευρά.
Κόβουμε τις μελιτζάνες σε λεπτές φέτες και τις ψήνουμε και αυτές και από τις δυο πλευρές για 3 με 4 λεπτά την κάθε πλευρά.

Τα μανιτάρια χρειάζεται να τα ψήσουμε για 5 λεπτά από κάθε πλευρά.
Κόβουμε τις πιπεριές σε μακριές λωρίδες, βάζουμε όλα τα υλικά σε μια σαλατιέρα μαζί με τις φράουλες κομμένες στη μέση και αλατίζουμε.

Για να φτιάξουμε το dressing της σαλάτας λιώνουμε στο μούλτι ½ ματσάκι βασιλικό , 2 σκελίδες σκόρδο και προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας ξίδι και 8 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο.
Περιχύνουμε τα λαχανικά με το dressing και είναι έτοιμη για σερβίρισμα.
 

Απαιτούμενος χρόνος: 40 λεπτά

Σχετικα αρθρα

Θέλουμε την γνώμη σας

* Χρησιμοποιώντας αυτήν τη φόρμα συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από το sidagi.gr.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα