Thermidometritis coming soon Thermidometritis coming soon

get our rss feed

 

Τούρτα καρδούλα με ροδοπέταλα

Τούρτα καρδούλα με ροδοπέταλα



Υλικά

Για 4-6 άτομα

Για το ζελέ
2 φύλλα ζελατίνας περίπου 10 γραμμάρια
8-10 ροδοπέταλα
200 γραμμάρια λευκό γλυκό κρασί
50 γραμμάρια ροδόνερο


Για την κρέμα
150 γραμμάρια ζάχαρη
6 κρόκοι αυγών
1 κλωναράκι βανίλιας σχισμένο κάθετα στη μέση
3 φύλλα ζελατίνας περίπου 15 γραμμάρια
400 γραμμάρια κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά χτυπημένη σε παχύρρευστη μορφή
60 γραμμάρια ροδόνερο
250 γραμμάρια γάλα πλήρες
250 γραμμάρια κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά


 

Εκτέλεση

Για το ζελέ
Στο μεσαίο μάτι της κουζίνας βάζουμε την κατσαρόλα, ρίχνουμε το κρασί και μέσα σε αυτό τα φύλλα ζελατίνας αφού προηγουμένως τα έχουμε μαλακώσει σε κρύο νερό και τα ζεσταίνουμε για 5 λεπτά.

Κατεβάζουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το ροδόνερο και αφήνουμε να κρυώσει *όχι να πήξει. Παίρνουμε λίγη ποσότητα και βάζουμε σε ατομικές φόρμες ή σε μία μεγάλη.

Ψιλοκόβουμε τα ροδοπέταλα αφού τα έχουμε πλύνει με προσοχή και στεγνώσει με μία πετσέτα. Τα ρίχνουμε πάνω από το ζελέ και τα βάζουμε στο ψυγείο έτσι ώστε να σταθεροποιηθεί το ζελέ με τα ροδοπέταλα. Τα καλύπτουμε με το υπόλοιπο ζελέ.

Αφήνουμε να κρυώσουν και γεμίζουμε με την κρέμα*. Αφήνουμε στο ψυγείο για αρκετές ώρες. Ξεφορμάρουμε βουτώντας τη φόρμα σε καυτό νερό και αναποδογυρίζουμε σε μία πιατέλα.


Για την κρέμα
Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, τα 250 γραμμάρια κρέμα γάλακτος και το κλωναράκι βανίλιας.

Σε άλλο σκεύος ρίχνουμε τη ζάχαρη μέσα στους κρόκους και ανακατεύουμε. Αδειάζουμε μέσα σ’ αυτό λίγο από το προηγούμενο μείγμα και ανακατεύουμε.

Ενώνουμε τα δύο μίγματα και τα τοποθετούμε στη φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς.

Πριν αρχίσει να βράζει, δηλαδή στους 85 βαθμούς *εάν δεν έχουμε θερμόμετρο ελέγχουμε αν η κρέμα στέκεται ομοιόμορφα στο κουτάλι.

Στη συνέχεια κατεβάζουμε από τη φωτιά και το αδειάζουμε σε άλλο σκεύος για να μη μείνει στη ζεστή κατσαρόλα και ψηθεί το αυγό.

Ρίχνουμε το φύλλο ζελατίνας που έχουμε μαλακώσει σε κρύο νερό, αφήνουμε να κρυώσει έως ότου η θερμοκρασία πέσει κάτω από τους 35 βαθμούς *δηλαδή να το νιώθουμε στο χέρι ελαφρώς χλιαρό προς κρύο και προσθέτουμε την παχύρρευστη κρέμα και το ροδόνερο.

Αναδεύουμε απαλά και αφήνουμε να κρυώσει.


 


Απαιτούμενος χρόνος: 40 λεπτά

Βαθμός δυσκολίας:
2

 

Βαθμολογήστε την συνταγή


Η βαθμολογία που έδωσες: None
Μέσος όρος βαθμολογίας: 2.7
(3 ψήφοι συνολικά)
Tα δεδομένα για την βαθμολόγηση ανανεώνονται κάθε 15 λεπτά