Thermidometritis coming soon Thermidometritis coming soon

get our rss feed

 

Τάρτα με σαγκουϊνι και κρέμα

Τάρτα με σαγκουϊνι και κρέμα



Υλικά

Για 6-8 άτομα

Για τη ζύμη
100 γραμμάρια νερό
50 γραμμάρια ελαιόλαδο
50 γραμμάρια βούτυρο
λίγο αλάτι
250 γραμμάρια αλεύρι μαλακό
10 γραμμάρια μπέικιν πάουντερ
50 γραμμάρια ζάχαρη λευκή για τη γλυκειά τάετα
1/2 κουταλιά γλυκού αλάτι για την αλμυρή τάρτα

Για την κρέμα
1 κουταλιά της σούπας κάρδαμο
1 πρέζα αλάτι
4  κροκάδια αβγών
1/3 κούπα ζάχαρη
1 κούπα γάλα
1/2 κούπα κρέμα γάλακτος
1/2 κλωναράκι βανίλια

Για την επικάλυψη με σαγκουίνι
1/2  λεμόνι το ξύσμα
1/2 κουταλιά του γλυκού ζάχαρη
5 σαγκουϊνι κομμένα σε φέτες


 

Εκτέλεση

Για τη ζύμη
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς, στο πρόγραμμα με αντιστάσεις πάνω και κάτω.
Τοποθετείτε σε κατσαρόλα να βράσει το νερό με λάδι και το βούτυρο για 2 λεπτά περίπου.

Κοσκινίστε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ προσθέστε αλάτι και ζάχαρη αναλόγως, σβήστε τη φωτιά και ρίξτε τα στέρεα υλικά μέσα στα υγρά. Ανακατέψτε με ένα κουτάλι. Η ζύμη ενώνεται πολύ εύκολα και φουσκώνει στα χέρια σας γιατί το μπέικιν πάουντερ ενεργοποιείται με τη ζέστη.

Βγάλτε από την κατσαρόλα στον πάγκο και ενώστε την καλύτερα. Δεν χρειάζεται να την κάνετε ομοιογενή όπως κάνουμε στη ζύμη μπριζέ. Απλώστε τη ζύμη σε ταρτιέρα ή σε ταψάκι, πιέζοντας με τα δάχτυλά σας. Η ζύμη υπακούει σε όποιο σχήμα της δώσετε. Αν θέλετε μπορείτε να τσιμπήσετε τα πλαϊνά για να κάνετε διακοσμητικά σχέδια.

Τρυπήστε τη βάση πολλές φορές με ένα πιρούνι.

Απλώστε αντικολλητικό χαρτί που να καλύπτει και τα πλαϊνά και γεμίστε με ξερά φασόλια. Θέλουμε βάρος για να μην φουσκώσει η βάση και να έχουμε χώρο για τη γέμιση. Βάλτε να ψηθεί, πρώτη σχάρα από κάτω για 15 λεπτά.

Βγάλτε προσεκτικά το χαρτί με τα φασόλια και αφήστε να ψηθεί για άλλα 15 λεπτά, αν πρόκειται να βάλετε γέμιση που θα χρειαστεί ψήσιμο. Αν θέλετε να γεμίσετε με κρύα κρέμα για το ψυγείο, τότε συνεχίστε το ψήσιμο μέχρι να ροδίσει καλά η τάρτα.

Η ζύμη αναλογεί για μια ταρτιέρα 28εκ. Διαφορετικά αν την πλάσετε λεπτότερη αναλογεί για δύο μικρές τάρτες.

Αφήνετε το ταψάκι στο ψυγείο για άλλα 30 λεπτά. Έπειτα τοποθετείτε στο φούρνο να ψηθεί για 25 λεπτά στους 180 βαθμούς. (για να ψηθεί ομοιόμορφα καλύπτετε πάνω στη ζύμη μια μεμβράνη και ρίχνετε φασόλια).

Για την κρέμα
Στον κάδο του μίξερ χτυπάτε καλά τα κροκάδια με τη ζάχαρη, να ασπρίσουν.
Σε μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο ρίχνετε το κάρδαμο και το ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά για λίγη ώρα.

Προσθέτετε το γάλα, την κρέμα γάλακτος, τη βανίλια και το αλάτι. Τα βράζετε ανακατεύοντας.
Κατεβάζετε από τη φωτιά. Ρίχνετε λίγο- λίγο μέρος από το ζεστό γάλα στα αβγά, ανακατεύοντας διαρκώς με το σύρμα.

Δεν ρίχνετε όλο το γάλα, το κρατάτε στην κατσαρόλα. Ανακατεύετε με το σύρμα, μέχρι να  ζεσταθεί το μπολ του μίξερ.
Όταν πάρει θερμοκρασία από το καυτό γάλα, μεταφέρετε όλο το μείγμα πίσω στην κατσαρόλα και ζεσταίνω σε μέτρια φωτιά.

Ετοιμάζετε ένα μεγάλο μπολ μέσα σε ένα μεγαλύτερο, γεμάτο με παγωμένο νερό.
Ανακατεύετε διαρκώς την κρέμα, προσέχοντας πότε θα πήξει.

Αφού πήξει η κρέμα, την ρίχνετε στην τάρτα και από πάνω τα σαγκουϊνι.

Για την επικάλυψη απο σαγκουϊνι
Πλένετε και καθαρίζετε καλά τα σαγκουϊνι αφαιρώντας με προσοχή τις ίνες, μιας και πικρίζουν και τα κόβετε σε ροδέλες.

Πασπαλίζετε τα σαγκουΐνι με το ξύσμα του λεμονιού και τα σκεπάζετε με τη ζάχαρη. Αν τα σαγκουΐνια δεν είναι τόσο ώριμα, τότε να χρησιμοποιήσετε και λίγο παραπάνω ζάχαρη.

Για την ολοκλήρωση
Αφού ψηθεί και η τάρτα πασπαλίζετε τον πάτο του ταψιού με το 1/2 ή 1 κουταλιά του γλυκού ζάχαρη.

Τοποθετείτε από πάνω την κρέμα της γέμισης και τις ροδέλες από τα σαγκουϊνι και αποθηκεύετε στο ψυγείο για 2 ώρες.

 


 


Απαιτούμενος χρόνος: 45 λεπτά

Βαθμός δυσκολίας:
2

 

Βαθμολογήστε την συνταγή


Η βαθμολογία που έδωσες: None
Μέσος όρος βαθμολογίας: 1.5
(2 ψήφοι συνολικά)
Tα δεδομένα για την βαθμολόγηση ανανεώνονται κάθε 15 λεπτά