Thermidometritis coming soon Thermidometritis coming soon

get our rss feed

 

Κέικ με σιροπιαστές φέτες πορτοκαλιού

Κέικ με σιροπιαστές φέτες πορτοκαλιού



Υλικά

Για 4-6 άτομα

Για το κέικ
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο για το βουτύρωμα της φόρμας
250 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 1/2 κουταλιές μπέικιν πάουντερ
1/2 κουταλάκι του γλυκού πρέζα αλάτι
128 γραμμάρια ανάλατο βούτυρο μαλακό σε θερμοκρασία δωματίου
1 1/4 φλιτζάνια ζάχαρη
3 μεγάλα αυγά
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
2 κουταλιές φρέσκο ξύσμα πορτοκαλιού (από 2 μεγάλα πορτοκάλια)
1 φλιτζάνι φρέσκο χυμό πορτοκάλι, ξεχωριστά σε 3/4 φλιτζανιού και 1/4 φλυτζάνι
140 γραμμάρια άχνη ζάχαρη (1 1/4 φλιτζάνια)
 

Για την επικάλυψη με σιροπιαστές φέτες πορτοκαλιού
2 μέτρια πορτοκάλια χωρίς κέρατα και χωρίς κουκούτσια
1 ποτήρι του νερού ζάχαρη
1 ποτήρι του νερού, νερό
1 πλάκα σοκολάτα κουβερτούρα (125 γραμμάρια)
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο


 

Εκτέλεση

Για το κέικ
Προθερμάνετε το φούρνο στους 160 βαθμούς.
Ρυθμίστε τη σχάρα  στο κέντρο του φούρνου και αλείψτε με λίγο βούτυρο μια φόρμα για κέικ.  Ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι μαζί σε ένα μέτριο μπολ.
Στη συνέχεια ανακατέψτε το βούτυρο μαζί με την ζάχαρη για 2 λεπτά μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές  μείγμα.
Προσθέτετε ένα ένα τα αυγά χτυπώντας μαζί με το μείγμα του μίξερ. Προσθέστε τη βανίλια και το ξύσμα πορτοκαλιού.

Με το μίξερ σε χαμηλή, προσθέστε ένα τρίτο από το αλεύρι, στη συνέχεια, προσθέστε μισό του 3/4 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού, στη συνέχεια, προσθέστε  άλλο ένα τρίτο του αλευριού, τότε το υπόλοιπο της 3/4 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού, και τελειώστε με το υπόλοιπο τρίτο του αλεύρου. Ρίξτε το μείγμα στη φόρμα και ψήστε 45 λεπτά έως μία ώρα ή μέχρι μια οδοντογλυφίδα να βγαίνει καθαρή από το κέικ.
Αφήνετε να κρυώσει το κέικ για 10 λεπτά.
Ανακατέψτε το υπόλοιπο 1/4 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού με την άχνη ζάχαρη και μια πρέζα αλάτι. Χτυπάμε μέχρι να γίνει λείο.
Χρησιμοποιήστε μια οδοντογλυφίδα για να κάνετε μικρέ τρύπες σε όλο το κέικ και ρίξτε από πάνω το γλάσο πορτοκαλιού.  Δια κοσμήστε με σιροπιαστές φέτες πορτοκαλιού.

Για την επικάλυψη με σιροπιαστές φέτες πορτοκαλιού
Πλένουμε πολύ καλά τα πορτοκάλια, τα σκουπίζουμε και τα κόβουμε σε ροδέλες μ’ ένα κοφτερό μαχαιράκι προσεκτικά για να μην μας διαλυθούν.
Στην περίπτωση που έχουν κουκούτσια τ’ αφαιρούμε χωρίς να τραυματίσουμε την σάρκα.

Εάν θέλουμε μπορούμε να κόψουμε μπαστουνάκια φλούδες από πορτοκάλι και να τα φτιάξουμε και αυτά μαζί με τις ροδέλες
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό με την ζάχαρη και τα βράζουμε για 2 -3 λεπτά (ο χρόνος αρχίζει να μετράει από τον βρασμό) στην συνέχεια ρίχνουμε προσεκτικά μέσα τις ροδέλες και τα μπαστουνάκια.
Τα βράζουμε όλα μαζί για 4-5 λεπτά. Τα βγάζουμε από την κατσαρόλα και τ’ αφήνουμε να στραγγίξουν σε σχάρα για μερικές ώρες.


 


Απαιτούμενος χρόνος: 60 λεπτά

:

 

Βαθμολογήστε την συνταγή


Η βαθμολογία που έδωσες: None
Μέσος όρος βαθμολογίας: 2
(1 ψήφος συνολικά)
Tα δεδομένα για την βαθμολόγηση ανανεώνονται κάθε 15 λεπτά