Thermidometritis coming soon Thermidometritis coming soon

get our rss feed

 

Καβουρόψιχα με αυγό και ψωμί

See video

Νέες ιδέες για ένα τέλειο γεύμα! Θα το λατρέψουν μικροί και μεγάλοι
Υλικά

Για 2 μερίδες

Για την καβουροσαλάτα
3 φλιτζάνια ξερά κυβάκια ψωμιού
1 κουταλάκι του γλυκού φυτικό λάδι
1 λωρίδα μπέικον, κομμένο σε φέτες
1/4 φλιτζανιού ψιλοκομμένο κρεμμύδι
1/4 φλιτζανιού ψιλοκομμένη κόκκινη πιπεριά
1/3 φλιτζάνι ζωμό κοτόπουλο ή νερό (περισσότερο εάν χρειαστεί)
1/3 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
1 κουταλάκι του γλυκού φρέσκο ξύσμα λεμονιού
χυμό από 1/2 λεμόνι
1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο εστραγκόν
1 μεγάλο αυγό
1 συσκευασία στικ καβουριών ψιλοκομμένη (εμπορίου) ή φρέσκια
αλάτι και πιπέρι
καγιέν να δοκιμάσετε
2 ή 4 αυγά ποσέ (βραστά μέσα σε νερό)
1/4 φλιτζάνι σάλτσα ολλαντέζ

Για την σάλτσα ολλαντέζ
1 κουταλιά  τσαγιού χυμό λεμονιού
1 κουταλιά της σούπας παγωμένο νερό
4 κρόκοι από μεγάλα αυγά
225 γραμμάρια βούτυρο ανάλατο παγωμένο και κομμένο σε κύβους
Αλάτι
Άσπρο πιπέρι

Για τα αυγά ποσέ
2 -4 Αυγά
λίγο ξύδι


Εκτέλεση

Για την καβουροσαλάτα
Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα ξερά κρουτόν ψωμιού. Συγχρόνως σε ένα τηγάνι ρίχνετε την φέτα μπέικον κομμένη σε κομματάκια και την τσιγαρίζετε με ελάχιστο λάδι σε δυνατή εστία μέχρι να γίνει τραγανό το μπέικον.
Έπειτα χαμηλώνουμε την εστία και αφαιρούμε το περιττό λάδι από το τηγάνι με λίγο χαρτί κουζίνας πιάνοντας το με μια δαγκάνα.

Κατόπιν ρίχνετε μέσα στο τηγάνι τα κρεμμυδάκια κομμένα σε κομματάκια και τα τσιγαρίζετε σε χαμηλή εστία για 2 λεπτά. Προσθέτετε την κόκκινη πιπερία και τον ζωμό κοτόπουλού ή νερό και την κρέμα γάλακτός.
Ξανά αυξάνετε την θερμοκρασία στην εστία να είναι δυνατή και μαγειρεύετε λίγο ακόμα μέχρι να πάρει βράση, αμέσως μετα κλείνετε την εστία και αποσύρετε από τη φωτιά.

Ρίχνετε το μείγμα μέσα στο μπολ με τα κρουτον και ανακατεύετε μέχρι να απορροφήσει την σάλτσα το ψωμί.
Σε αυτό το σημείο ρίχνετε το  ξύσμα λεμονιού και τον χυμό από μισό λεμόνι, το ψιλοκομμένο εστραγκόν και το αυγό. Ανακατεύουμε καλά τα υλικά μέχρι να ενωθούν.

Έπειτα ρίχνουμε το φρέσκο καβούρι, το πιπέρι, το καγιέν, αλάτι και ανακατεύετε. Αν δείτε πως το μείγμα είναι αρκετά στεγνό τότε προσθέστε λίγο ζωμό κοτόπουλου και λίγη κρέμα γάλακτος ίσα – ίσα να γίνει λίγο πιο μαλακό.

Στη συνέχεια βάζετε το μείγμα σε 2 πυρίμαχα σκεύη και τα ψήνετε στους 200 βαθμούς Κελσίου (400 Φαρεναϊτ) για 250 λεπτά.
Έπειτα τα βγάζουμε από τον φούρνο και βάζου από πάνω τους από 2 αυγά ποσέ και σάλτσα ολαντέζ, ραντίζουμε με λίγο πιπέρι καγεν και είναι έτοιμο!

Για τα αυγά ποσέ
Γεμίστε ένα τηγάνι με νερό, μέχρι τη μέση περίπου. Προσθέστε λίγο ξύδι (όχι πολύ όμως γιατί τα αβγά σας θα πάρουν τη γεύση του) και αφήστε το να βράσει.
Χαμηλώστε τη φωτιά ώστε το νερό να μη κοχλάζει αλλά να σιγοβράζει.

Σπάστε το αβγό σε ένα μπολ. Όσο πιο φρέσκο είναι το αβγό σας, τόσο πιο ωραία εμφάνιση θα έχει αφού έχει γίνει ποσέ. Αν δεν είναι φρέσκο, το ασπράδι απλώνει.

Ρίξτε αργά και με προσοχή το αυγό μέσα στο νερό. Μη το κουνήσετε ή πειράξετε μέχρι να γίνει. Μπορείτε και να το ρίξετε κατευθείαν στο τηγάνι (χωρίς μπολ) αλλά θα πρέπει να είστε προσεκτικοί, ώστε να μην απλωθεί. Το νερό θα πρέπει να είναι αρκετό ώστε να καλύπτει το αυγό.

Βγάλτε το αβγό με τρυπητό κουτάλι. Με τα δάχτυλά σας αφαιρέστε τυχόν κομματάκια ασπράδι που περισσεύουν, διώξτε επιπλέον υγρά και σερβίρετε.


Για την σάλτσα ολλαντέζ
Βάζετε στο μπολ του μπεν μαρί το λεμόνι με το νερό, αλάτι και πιπέρι.
Προσθέτετε τους κρόκους των αυγών, έναν κύβο βούτυρο και ανακατεύετε με το σύρμα,  με γρήγορες κινήσεις, μέχρι να λιώσει το βούτυρο.

Ρίχνετε το δεύτερο κύβο και όταν λιώσει, ρίχνετε τους υπόλοιπους έναν-έναν με τον ίδιο τρόπο και ανακατεύετε μέχρι να δέσει η σάλτσα.